Clients & projects: Restoring the Equilibrium

The core rooms of this 19th Century period house are well proportioned but unfortunately more recent extensions to the side & rear weren’t maximising its overall potential. The home was therefore stripped back to its historic core and then partially reconfigured, extended and fully refurbished.

Situated within a Conservation Area, the plot is one side of a mirrored pair that together form a fairly long, grand and largely symmetrical frontage. Therefore, one of the key challenges was to add a two storey side extension to one end without upsetting the symmetry & balance of the original facade.

A two-storey recessed extension with a front to back double height glazed link was proposed to creating a clear distinction between the original house and the new space. The new living spaces at ground floor create a large but zoned open-plan space, maximising natural light and connection with a mature garden on all three sides of the plot.

See more

The core rooms of this 19th Century period house are well proportioned but unfortunately more recent extensions to the side & rear weren’t maximising its overall potential. The home was therefore stripped back to its historic core and then partially reconfigured, extended and fully refurbished.

Situated within a Conservation Area, the plot is one side of a mirrored pair that together form a fairly long, grand and largely symmetrical frontage. Therefore, one of the key challenges was to add a two storey side extension to one end without upsetting the symmetry & balance of the original facade.

A two-storey recessed extension with a front to back double height glazed link was proposed to creating a clear distinction between the original house and the new space. The new living spaces at ground floor create a large but zoned open-plan space, maximising natural light and connection with a mature garden on all three sides of the plot.

At 1st floor within the new extension are two new double bedrooms with vaulted ceilings and a shared bathroom. These are connected back to the main house via a bridge link through the two storey void with a ‘frameless’ glass apex rooflight bringing in further daylight & sunlight from above.

The double height glazing slot to the front is a single piece of glass adding drama and transparency both day & night ¬†whilst the original building’s features are carefully conserved and enhanced.

Architecture – Stewart & Stewart Design

Structural Engineer – Sketch Consulting Engineers

Main Contractor – GRW

Photography – Matthew Smith Architectural Photography

×Close